נטורופט כמורה דרך
  סדנאות
  משוב של משתתפי סדנה-צליאק בראש בריא
  טיפולים במגע
  כתבות
  היערכות של הבית לתזונה ללא גלוטן - מתוך הרצאה בכנס הצליאק הארצי
  אבחון מחלת הצליאק
  טיפים לקניית פירות מיובשים
  חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה
  למה דיאטות לא עובדות
  הקשר בין גנים ותזונה
  בריאות האישה בכל גיל
  נשים וסטרס
  המתנות של גיל המעבר
  בריאות המוח
  מהי בעצם בריאות
  סוף סוף הקיץ נגמר
  והקיץ כבר פה
  טיפול במחלות באמצעים טבעיים
  תוספי תזונה
  חומרים ללא גלוטן
  קישורים
  ספרי מתכונים
כתבות
היערכות של הבית לתזונה ללא גלוטן - מתוך הרצאה בכנס הצליאק הארצי

היערכות הבית לתזונה נטולת גלוטן

(מתוך הרצאה שניתנה בכנס הארצי של עמותת הצליאק בתיאטרון "יהלום" ברמת גן)

ההודעה הפתאומית שצריך להיכנס לתוך תזונה מגבילה יכולה להיות די טראומתית. אנחנו מקבלים הנחיות מדיאטנית של בית החולים מה כן ומה לא לאכל.לרוב אנחנו יוצאים מאוד מבולבלים ,נכנסים ללחץ שאותו אנו משדרים(באופן לא מודע) גם לשאר בני הבית. מתקבל הרושם שהילד או הילדה הפכו להיות גורם לדאגה של השגרה היומית שהשתנתה פתאום.

העצה שלי היא קודם כל לא להיכנס לפאניקה וייאוש.ובמקום זה לנתב את האנרגיה לארגון מחדש של המטבח ולהתמודד עם האתגר בחזית הביתית.

מאות אלפי אנשים נמצאים במצבכם.כך שאל תרגישו לבד ,ושהבעיה היא עצומה. אין כאן שום בעיה שלא ניתנת לפיתרון פשוט.

דבר ראשון שרצוי לעשות-זה לפנות כמה מדפים בארונות מטבח או המזווה.כמו כן מומלץ מאוד להשקיע בקניית מקפיא נפרד,שבו נוכל להקדיש 2-3 מדפים ,לפי הצורך,למוצרים ללא גלוטן.עכשיו יש לנו מקום פנוי ל"אכלוס" מחדש.אם נותרו לכם מלאים של מוצרים עם גלוטן,כגון אבקות מרק,פירורי לחם,רטבים,פסטות וכו',יש לכם שתי אפשרויות:לתרום את הכל או לארגן אותם במקום נפרד והעיקר להשתמש בהם בזהירות רבה.למשל,אם יש לכם שלושה ילדים ולאחד מהם התגלה צליאק.זו טרחה מאוד גדולה להתחיל לבשל כל דבר(מרק,רוטב)פעמיים.גם בני הבית עלולים לטעות ולתת לילד עם הצליאק את המרק שמכיל גלוטן.

נכון שלהעביר את רוב הבית לנטול גלוטן דורש בהתחלה השקעה כספית לא קטנה, אך ,מניסיון של יותר מעשרים שנה, אני יודעת בוודאות שמה שקנינו בזול עולה לנו ביוקר.

על מנת לבצע את המשימה בתבונה ויעילות,עלינו קודם כל להבין היטב כמה עובדות לגבי הגלוטן.

מהו בדיוק הגלוטן(ואני לא הולכת לתאר לכם את ההגדרה שתמצאו בכל מקום,ברגע שתקישו את המילה-צליאק).אם ניקח כף קמח חיטה ונערבב אותו במעט מים.התוצאה תהיה מן משחה גמישה המחוברת יחד.מה שנותן לבצק שלנו את הגמישות,זהו הגלוטן.

זהו חלבון הנמצא בחיטה ותורם ערך תזונתי בתוך תזונה רגילה.

אפקט דומה נקבל אם נערבב במים גם שיפון,שעורה,שיבולת שועל.ישנם סוגי לחם שבהם מוסיפים תוספת גלוטן.בכל אופן ,זה לא מפריע למיליוני בני אדם לחיות חיים ארוכים ובריאים בלי שהם אכלו אפילו פעם אחת גלוטן.כך שאתם לא צריכים לדאוג לילדיכם האחרים או לכם ש"הגלוטן" יחסר להם לגדילה והתפתחות.

אז אחרי שעברנו את המשוכה הזאת ,נעבור לשלב הבא-לקנות את מדריך המזון שהוציאה "עמותת צליאק בישראל".הדבר מאוד יקל על הרכישות שלנו לניהול מטבח נטול גלוטן.אך כמובן לא יפתור אותנו מבדיקות של כל מה שאנו מכניסים הביתה.אספר לכם מקרה מאוד אופייני שקרה לי בפסח האחרון:בתי בת ה23 שמעולם לא אכלה פיצה רגילה,מאוד רצתה להרגיש כמו כולם,אז בפסח הלכנו לרשת "סברו"(נאמר לנו שהבצק הוא ללא גלוטן).במקום התברר לנו,שהמאפים האחרים עשויים מקמח מצה.אך הם אופים את הכל באותו התנור ולוקחים עם אותם הכלים.זה נקרא-זיהום משני ואותו אנו צריכים למנוע.אז ביקשתי מהבחורה לנגב את הקטע,שבו היא הניחה את הפיצה וגם לנגב את הכלי שבעזרתו היא הכניסה והוציאה את הפיצה.עדיין לא מנעתי לגמרי את הזיהום,אך אני מקווה שהקטנתי אותו עד מאוד.(האושר על פניה של בתי לא יתואר).

אך הבאתי את המקרה מסיבה אחרת-והיא להדגיש את חשיבות ההפרדה של מזון וכלי מטבח בבית. שם הילד אוכל את רוב הארוחות ושם יש לנו שליטה על מה שקורה.

 


לכן אני מאוד ממליצה להשתמש בטוסטר נפרד,בכלי עץ ופלסטיק נפרדים,אלא אם אתם לא עובדים עם סוגי קמח ופסטה שמכילים גלוטן.קערת המיקסר מפלסטיק סופגת את הקמח,קרש חיתוך ללחם-אלה חייבים להיות נפרדים.

 תדאגו לסימון מאוד בולט לכלים, צנצנות,טוסטר ועוד בכדי למנוע טעויות.

אם נקדיש מחשבה לגבי סוגי המזון שאנו צורכים,נגלה שניתן לנהל את המטבח בהצלחה רבה ובצורה הרבה יותר בריאה.

רשימה חלקית למוצרי יסוד שמאפשרים לנו תזונה מגוונת ,טעימה ובריאה:

כל הפירות והירקות,בשר(עוף,הודו,בקר,כבש),דגים,קטניות(שעועית,חומוס,סויה,עדשים), ביצים,גבינה,חלב,חמאה,סוגי שמן שונים,אגוזים ושקדים...

פעם התזונה ללא גלוטן הייתה דלה ומשעממת,אך כיום יש שפע של מתכונים נטולי גלוטן  קלים וטעימים ביותר .

הבית שלנו הוא ללא גלוטן,פרט ללחם שאנו קונים,כל שאר התבשילים ומאפים מתאימים לכל בני הבית.שווה להשקיע את המאמץ בהתחלה,זה מונע כאב ראש עתידי .

בירן ורדה-נטורופתית ND

מנחה סדנאות בישול-"צליאק בראש בריא" ונותנת ייעוץ תזונתי אישי